Storytelling en storytools - VOLZET

Start
02-05-2018 09:30

 

Voor wie?

Journalisten zonder oogkleppen op, met een honger naar straffe (transmediale) verhalen die het verschil kunnen maken.

Wat?

Tim Verheyden (VRT-journalist) en Tom Rumes (docent storytelling) nemen je in deze inspiratiesessie mee achter de schermen van een sterk verhaal. Ze geven je de basics van storytelling mee en waarschuwen je voor valkuilen. Storytelling is jezelf voortdurend in vraag stellen en kijken hoe je een verhaal anders kan vertellen. Verhalen vertellen is moeilijk. Vreselijk moeilijk. Toch heeft iedereen een verhaal dat, eens je de nodige tips en tricks op zak hebt, in beeld of tekst gebracht kan worden. Door hard werk, de juiste keuzes, maar ook door kennis van de opbouw van verhalen kan je de kunst van het storytelling wel degelijk aanleren. The proof of the pudding is in the eating! Daarom gaan we tijdens de tweede dag praktisch aan de slag. Met een aantal tools en apps proberen we die straffe verhalen vorm te geven. Je leert Interactieve foto’s maken, maar ook timelines, maps, gifs of infografieken. Ook met die tools maak je mee het verschil!

Concreet

De auteurs van How To Story willen je vooral zin geven om goede verhalen te vertellen. Kort en krachtig, maar met aandacht voor zowel inhoud als tactiek, leer je van de auteurs met tonnen ervaring alles wat je moet weten om je publiek te boeien - en geboeid te houden. Concreet en met heel veel praktijkvoorbeelden. Tegelijkertijd kijken ze ook naar morgen en het veranderend journalistiek landschap. Want de mediasector evolueert razendsnel. Deze evolutie daagt journalisten en mediabedrijven uit om samen op zoek te gaan naar straffe verhalen om die dan te gaan publiceren naar verschillende (digitale) platformen. De stap naar transmedia storytelling.
• Verhalen vinden is werken. Belang van onderwerp, doelgroep, platform en invalshoek.
• Basisbouwstenen van een goed (digitaal) verhaal: karakters, spanningsboog, obstakels, spanningsboog, …
• Introductie nieuwe mediaformats en alternatieve vormen van journalistiek: longreads, interactieve documentaires, newsgames, mobile journalism, hyperlokale nieuwssites, newsjacking …
• Voorstelling van goede (en foute!) praktijkvoorbeelden uit binnen- en buitenland
• Basisprincipes transmedia storytelling
• Uitwerken van een (transmediaal) verhaal
• Inleiding tot storytools: overzicht van de belangrijkste tools voor interactieve foto’s, timelines, maps, gifs, infografieken, …
• Oefening: praktisch aan de slag met die tools om je transmediaal concreet uit te werken

Aanpak

Deze vorming inspireert en motiveert. Je krijgt veel voorbeelden uit de journalistieke praktijk. Maar je gaat zelf ook aan de slag. Met de kranten van die dag ga je op zoek naar een straf verhaal om dit dan transmediaal te vertalen. Om het nadien effectief te realiseren met een aantal digitale tools en apps.

 

Voorbereiding

Eigen laptop meebrengen

Trainer
Data
woensdag 02 mei 2018
woensdag 09 mei 2018
Email
diane.rijmenants@thomasmore.be
Duur
twee volledige dagen
Prijs
80 euro
Locatie

Arteveldehogeschool Gent

Campus Kantienberg

Voetweg 66

9000 Gent